Anita, Monika en de kinderen met hun doosjes voor de bewoners.
Anita, Monika en de kinderen met hun doosjes voor de bewoners. (Foto: RH)

Schoolkinderen brengen ‘warme kerst’ naar senioren

Bewoners van de Wethouder Brederodeflat, Martin Luther Kinglaan en de Henri Dunantlaan in Rijswijk werden dinsdagmorgen 20 december verrast door leerlingen van de Petrusschool. Voor alle 180 woningen hebben zij een kerstcadeautje gemaakt, met een persoonlijke boodschap. De kinderen zorgen zo voor een ‘warme’ kerst.

Door Robert Heijdemann

Kinderen van de basisschool die een middag knutselen voor oudere Rijswijkers. Hoe mooi kan je het hebben in de dagen voor kerstmis? Spontaan ontstond het contact tussen de school en de nabijgelegen 55+-woningen.

Tranen in ogen

Eerder dit jaar sprak flatcoach Anita de Vriend van Welzijn Rijswijk met het hoofd van de Petrusschool. Dit zorgde ervoor dat de leerlingen een tekening maakten voor de bewoners van de Titus Brandmasflat. Anita: “De reacties waren zo leuk. Een mevrouw vertelde later met tranen in de ogen geen kleinkinderen te hebben. Dit hing de tekening in de woonkamer op.” Kort geleden was er contact met Monika de Vreede van de school. De kinderen wilden wel weer aan de slag. Nu gingen ze knutselen.

180 doosjes

“Samen maakten ze doosjes die ze kleurden en verfden. Met daarin een zelfgeschreven boodschap en een cadeautje”, vertelt Monika. Dit keer voor de bewoners van de Wethouder Brederodeflat. Rond de klok van 11 komen de kinderen met volle tassen de ontmoetingsruimte van de flat in. “Hier drinken we al 20 jaar elke ochtend koffie, organiseren we kaart- en creamiddagen en is er bingo”, vertelt Bep, die al 42 jaar in de flat woont. “Ik zit hier ook elke dinsdag voor vragen, net als Florence en de wijkagent”, vult Anita aan.

Kerststerretje

Voordat de kinderen de doosjes uitdelen vertelt Monika over het boek ‘De kleine Kerstster’ dat de kinderen op school hebben gelezen. “Het gaat over het meisje Robin dat ziet dat buurvrouw De Bruin alleen is met de Kerst. Van haar spaargeld koopt ze een kerstster. De andere portiekbewoners volgen haar voorbeeld en zo worden veel eenzame mensen blij gemaakt. Net als Robin zorgen de kinderen van de Petrusschool ook voor een ‘warme’ kerst.” De bewoners die niet aanwezig zijn, krijgen later van de vrijwilligers van ‘Lief en Leed’ Bep, Conny, Til en Erica hun doosje.