Al aan het eind van vorig jaar ging ANWB AutoMaatje Rijswijk – de vervoersdienst die draait op basis van vrijwillige inzet – succesvol van start. Om de dienst bij een nog breder publiek bekend te maken, vond vandaag het zogenaamde ‘persritje’ plaats. Wethouder Gijs van Malsen haalde twee deelnemers thuis op en bracht ze naar Wijkcentrum Stervoorde.

AutoMaatje is er voor inwoners die voor vervoer afhankelijk zijn van anderen, bijvoorbeeld familie of vrienden. Door te bellen naar Welzijn Rijswijk kunnen zij een ritje aanvragen. Een vrijwillige matchmaker kijkt vervolgens of er een chauffeur beschikbaar is om te rijden. Er wordt een vergoeding van € 0,35 per kilometer gerekend.

Onder de aandacht brengen
“Al sinds wij gestart zijn met de dienst eind november druppelen de deelnemers binnen.” vertelt Wil van der Vet, coördinator AutoMaatje van Welzijn Rijswijk. “Ze hebben bijvoorbeeld een oproep in de krant gelezen, of hebben het via-via gehoord. Met dit persritje hopen we nog veel meer inwoners te bereiken. En vrijwilligers, want die kunnen we ook gebruiken!”

Dankzij AutoMaatje kunnen inwoners makkelijker op pad, bijvoorbeeld naar de kapper, de huisarts. Maar ook bijvoorbeeld op de koffie bij een vriendin. Ook zijn ze met de komst van deze dienst minder afhankelijk van de mensen in hun omgeving. Wethouder Welzijn Gijs van Malsen kroop achter het stuur om het echtpaar Disselkoter naar Wijkcentrum Stervoorde te brengen: “Wanneer je een dagje ouder wordt en minder makkelijk zelf op de fiets kunt stappen, leidt dat er vaak ook toe dat mensen minder snel de deur uit gaan. Terwijl je vaak gewoon actief wilt blijven. Iets kleins als elkaar een ritje aanbieden kan veel betekenen voor mensen die daarmee mobiel kunnen blijven. Voor de nuttige en noodzakelijke bezoekjes, maar ook gewoon voor de leuke dingen, zoals een bezoek aan het wijkcentrum.”

Samenwerking
AutoMaatje Rijswijk is een samenwerking tussen gemeente Rijswijk, Welzijn Rijswijk en de ANWB. Het project is gestart in 2015 en is inmiddels in 119 gemeenten actief, waaronder sinds kort ook in Rijswijk.

Deelnemen aan ANWB AutoMaatje Rijswijk
Aanmelden kan door op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur te bellen naar 070 – 757 92 30 of een mail te sturen naar automaatje@welzijn-rijswijk.nl. Een matchmaker neemt contact met u op.

 Vrijwilligers gezocht
“We hebben in een korte tijd een mooi team van vrijwillige chauffeurs en matchmakers bij elkaar gekregen. Toch kunnen we zeker nog een aantal chauffeurs gebruiken. Wij komen graag in contact met iedereen die dit vrijwilligerswerk overweegt!” vertelt Wil tot slot. Geïnteresseerden kunnen zich melden via automaatje@welzijn-rijswijk.nl of door op werkdagen te bellen naar 070 – 757 92 00.