In Rijswijk zijn er al veel mensen die zich vrijwillig inzetten voor een ander. Achter de bar bij de lokale sportclub of juist langs de lijn. In de vele ontmoetingsruimtes of juist 1-op-1 als maatje, bijvoorbeeld voor een jongere. Toch staan er nog genoeg vrijwilligersvacatures open. Daarom lanceren gemeente Rijswijk en Rijswijk Doet – onderdeel van Welzijn Rijswijk – een campagne om het aantal vrijwilligers toe te laten nemen.

Rijswijk leunt op vrijwillige inzet
“Vrijwilligers spelen een onmisbare rol in onze samenleving. Hoe je het ook went of keert, vrijwilligerswerk is weliswaar onbetaald, het is en blijft werk” begint Gijs van Malsen (wethouder Welzijn) als hem gevraagd wordt naar zijn beeld bij vrijwilligerswerk in Rijswijk. “De verwachting is dat we de komende jaren zelfs nog meer op deze inzet gaan leunen.” “En dat zien we nu al gebeuren,” vult Maarten Stolk (coördinator Rijswijk Doet) aan. “Na een flinke dip in het aantal vrijwilligers tijdens en na de coronapandemie zagen we vorig jaar gelukkig weer een toename van de vrijwillige inzet. Toch staan er nog genoeg vacatures open. En die zien we graag vervuld.”

Wervingscampagne aan de start van het nieuwe jaar
Om de openstaande vacatures vervuld te zien, trappen gemeente Rijswijk en Rijswijk Doet het nieuwe jaar af met de wervingscampagne ‘Hey Rijswijk’. “Naast het werven van vrijwilligers willen we met deze campagne ook een golf van enthousiasme en betrokkenheid creëren. Vrijwilligerswerk is leuk en draagt daarnaast ook bij aan een stukje zingeving.” stipt Gijs aan. Elisa Mutsaers (coördinator Rijswijk Doet): “Vrijwilligerswerk bestaat daarnaast in alle soorten en maten. Van eenmalig iets voor een ander betekenen tot wekelijks een aantal uur met een groep aan de slag te gaan. We nodigen iedereen daarom van harte uit om eens langs te komen, er is altijd wel iets wat bij je past.”

Een goede start
“Ik zie de start van de campagne als een mooie kans om meer mensen te stimuleren om te beginnen met vrijwilligerswerk. Zie het als een goed voornemen!” zegt Gijs. “Zelf heb ik al iets gepland staan, ik ga een dienst meedraaien bij ANWB AutoMaatje, de nieuwe vervoersdienst van Rijswijk.” Wil je zelf ook eens kijken welke vorm van vrijwilligerswerk bij jou past? Kijk dan eens op de website www.rijswijkdoet.nl of kom langs bij Rijswijk Doet. “We zitten in het Huis van de stad Rijswijk en zijn van maandag tot en met vrijdag geopend. Heb je liever wat hulp bij het contact leggen met een organisatie, dan kan één van onze vrijwilligerscoaches je daarbij helpen.” benoemt Elisa tot slot.

De wervingscampagne ‘Hey Rijswijk’ wordt begin 2024 gelanceerd en zal de komende jaren worden ingezet.

Wethouder Gijs van Malsen staat samen met Elisa Mutsaers en Maarten Stolk van Rijswijk Doet bij de beelden van de nieuwe vrijwilligerscampagne