Buurtbemiddeling (tijdelijke pagina)

Buurtbemiddeling is er voor alle buren in Rijswijk die met een burenconflict te maken hebben. Of dat nu groot is of klein. Helaas hebben we nu te maken met een uitzonderlijke situatie. Zoals je weet zijn er allerlei maatregelen genomen om het Corona virus in te dammen. Ook voor Buurtbemiddeling heeft dat vergaande consequenties.

De kracht van Buurtbemiddeling zit hem in het persoonlijke contact. De bemiddelaars komen bij beide buren thuis en gaan vervolgens met alle partijen om tafel. Zo kan hetgeen er speelt onderling bespreekbaar worden gemaakt en hoopt men tot afspraken te komen. Door de maatregelen en de restricties m.b.t. sociale contacten, is Buurtbemiddeling tot nader order niet mogelijk. Wat kunnen wij dan wel voor u betekenen?

 • Je mag de coördinator van de Buurtbemiddeling bellen om je verhaal te doen
 • Wij bieden je een luisterend oor
 • We kijken of jouw situatie geschikt is voor Buurtbemiddeling:
  • Nee: dan kunnen we je voorzien van advies en kijken of we je kunnen doorverwijzen naar andere instanties
  • Ja: We plaatsen je op de wachtlijst voor Buurtbemiddeling. Let op: dit kan pas ingepland worden als we de bemiddelaars weer huisbezoeken mogen afleggen. Wij weten nu niet vanaf wanneer dat zal zijn.
 • Wij denken graag met je mee en geven adviezen en tips waar nodig.
 • Vind je het prettig om zelf in de tussentijd iets te ondernemen? Via deze link kan je drie verschillende voorbeeldberichten bekijken die je per WhatsApp of brief aan de buren kan versturen. Hierin wordt op neutrale wijze aangegeven dat je het vervelend vindt dat er wat gaande is, dat je daarom Buurtbemiddeling hebt benaderd en of ze met Buurtbemiddeling in contact willen treden. Deze kun je 1 op 1 overnemen of aanpassen waar nodig. Gun ze wel even de tijd om er over na te denken en erop te reageren.

Contactpersonen Buurtbemiddeling

buurtbemiddeling@welzijn-rijswijk.nl

Ewout Dönszelmann
06-345 90 175
Bereikbaar di/wo/vr van 09.00 – 17.00 uur

Laura Haket
06-345 90 175
Bereikbaar ma/do van 09.00 – 17.00 uur

Buurtbemiddeling in tijden van coronamaatregelen

We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom corona. Het normale leven staat even stil. Bijna iedereen is veel meer in huis, moet thuis werken en de kinderen helpen met het schoolwerk. Anderen moeten werken in moeilijke omstandigheden.  Er is onzekerheid en soms ook wel angst.

Tegelijkertijd brengt deze tijd ook saamhorigheid. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, initiatieven ontstaan om onze kwetsbare medemens te helpen. Mooi om te zien dat we elkaar in echte crisis weten te vinden.

Maar soms lukt dat even niet. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. Want je hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en je kunt misschien nu ook wel minder verdragen van elkaar. Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.

Tips

 • Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.
 • Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.
 • Als je boos bent of geïrriteerd raakt, nemen je emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot je rustig bent voordat je de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt je niet verder.
 • Normaal gesproken adviseren wij de buren persoonlijk te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. Je kunt in ieder geval je telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart.

Kom je er niet uit met de buren dan zou buurtbemiddeling behulpzaam kunnen zijn met de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars die buren met gesprekken helpen om samen oplossingen af te spreken. In deze tijd is dat even moeilijker, want persoonlijke gesprekken mogen niet plaatsvinden. Maar buurtbemiddeling is deze weken wel gewoon geopend voor een telefonisch adviesgesprek,  om te overleggen wat je in jouw situatie zou kunnen doen of als je je verhaal kwijt wilt. Daar zijn we voor. Buurtbemiddeling wordt verzorgd door Buurtbemiddeling Rijswijk (Stichting Welzijn Rijswijk).  Je kunt tijdens kantoortijden bellen naar 06 34590175, je krijgt dan contact met de coördinator Buurtbemiddeling in Rijswijk. Mailen mag ook: buurtbemiddeling@welzijn-rijswijk.nl.

Als je tips wilt hoe je met jouw problemen met de buren om kunt gaan, kijk dan eens op de gloednieuwe site vol met tips www.problemenmetjeburen.nl.