Mantelzorg tijdens corona

Mantelzorg NL – Helpt jou helpen

Buiten dat u bij ons terecht kunt voor informatie, advies en een luisterend oor, kunt u ook terecht bij Mantelzorg NL. Deze organisatie heeft de mantelzorglijn. Dit is het informatiepunt in Nederland voor iedereen die vragen heeft over mantelzorg en corona. Zij doen dit op verzoek van het ministerie van VWS en hebben de mogelijkheden om tot 8 uur ’s avonds vragen te beantwoorden van mantelzorgers en professionals. Op de website staan lijsten met ‘veel gestelde vragen en antwoorden’ Zo vaak als nodig passen ze deze lijst aan op basis van nieuwe kennis, maar ook als ze nieuwe vragen krijgen.  Neem een kijkje op www.mantelzorg.nl

Tijdelijke aanpassing kenteken parkeervergunning voor 4 weken

Woont uw naaste zelfstandig en heeft hij of zij een parkeervergunning bewoners mantelzorg voor u aangevraagd?  Het is nu mogelijk om via de website van de gemeente tijdelijk uw kenteken aan te passen. Bijvoorbeeld als u door ziekte uw naaste tijdelijk niet kunt verzorgen en deze zorg hebt overgedragen aan een familielid of bekende. U kunt het kenteken voor maximaal 4 weken aanpassen. Voor meer informatie: https://www.rijswijk.nl/inwoners/producten/parkeervergunning-bewoners-kenteken-wijzigen

Hulp bij huishouden regeling voor mantelzorgers

Bent u mantelzorger zwaar belast in de zorg voor uw naaste? En kunt u zelf wel wat huishoudelijke hulp gebruiken? U kunt voor maximaal 40 uur hulp aanvragen bij de zorgaanbieders waarmee de gemeente een contract heeft. Deze 40 uur kan worden ingezet gedurende maximaal een half jaar. U betaalt een eigen bijdrage van €5 per uur, de rest wordt door de gemeente betaald. Voor deze hulp is geen WMO indicatie nodig. De hulp kan meestal snel starten.

Lees verder op deze pagina

Hoe kunt u voor uw naaste(n) blijven zorgen?

In deze periode kan het een uitdaging zijn om voor uw naaste(n) te blijven zorgen. Op de volgende pagina hebben wij een zestal tips om toch voor uw naaste(n) te blijven zorgen en te laten zien dat u aan ze denkt.

Lees verder op deze pagina

Woont u/zorgt u voor iemand met dementie?

Het kan in deze tijd moeilijker worden om samen te blijven wonen, of om voor iemand met dementie te zorgen. Naast de 7 tips die we al gegeven hebben, hebben we ook nog een speciale pagina voor het wonen met/zorgen voor iemand met dementie.

Lees verder op deze pagina

Zorgt u voor iemand met GGZ- problematiek?

Bekijk op de volgende pagina de mogelijkheden die er zijn voor Rijswijkse mantelzorgers. Ook kunt u voor advies altijd bij ons terecht.

Lees verder op deze pagina

Zorgt u voor iemand met Parkinson?

Ondanks dat mensen met Parkinson geen  verhoogd risico lopen, neemt het niet weg dat men angstig is. Angst in deze tijd is normaal. Fysieke en emotionele reacties horen erbij en kunnen beter niet onderdrukt worden. Het is belangrijk om erover te praten en uw zorgen te uiten.

Lees verder op deze pagina

Zorgt u voor iemand met een verstandelijke beperking?

Als mantelzorger voor iemand met een verstandelijke beperking kan er veel veranderen. Misschien mag u uw naaste niet meer bezoeken of zit u juist meer samen thuis, omdat de dagopvang gesloten is.

Lees verder op deze pagina

Ben jij een jonge mantelzorger?

Heb jij een broertje, zusje of ouder die extra zorg nodig heeft door bijvoorbeeld een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking? Dan kan het zijn dat je je in deze tijd extra zorgen maakt en je meer moet helpen met het zorgen voor je naaste(n) en het huishouden.

Lees verder op deze pagina