VluchtelingenWelzijn – Taalondersteuning

Tips voor digitaal oefenen (met je taalmaatje)

‘Het begint met Taal’ organiseert extra webinars, waaronder een nieuwe webinar over ‘Taalcoaching op afstand’. In deze bijzondere tijd worden de webinars gratis aangeboden aan alle taalvrijwilligers en coördinatoren. De webinair ‘Taalcoaching op afstand kan later worden teruggekeken op onze website. Kijk op: https://www.hetbegintmettaal.nl. Als vrijwilliger kun je nu zelf inloggen bij Het Begint met Taal. Daarmee kun je je aanmelden voor de webinars of materiaal downloaden.

De organisatie FOXTAAL, heeft de volgende tips;

  1. Er zijn cursusboeken digitaal beschikbaar, kijk hiervoor op de volgende link Taalcompleet A1. Wil je als vrijwilliger meer leren over online actief zijn? Via Klik&Tik leer je zelf de mogelijkheden.
  2. De Bibliotheek aan de Vliet heeft een pagina gemaakt, Digi-Taalhuis.
  3. Op www.Wikiwijs.nl kan je allerlei digitale instructies vinden voor een telefonische (Facetime) les.
  4. Doe taalspelletjes met elkaar zoals Wordfeud of Wordon (deze apps kun je via je App store of Google Play Store downloaden).

Goede tips voor cursisten

Je kunt niet samen achter de computer, maar misschien wil je samen praten over de programma’s die de cursisten zelf kunnen gebruiken. Een paar voorbeelden:

  1. Kijk op www.virtueletraining.com Deze website heeft filmpjes waarmee je spreekoefeningen kan doen.
  2. www.oefenen.nl met bijvoorbeeld Taalklas, Programma Basis inburgering om woordenschat te vergroten en Station Nederlands 1 en 2.
  3. Het programma Diglin. Een mooi programma, op veel taalniveaus te gebruiken.
  4. De Nederlandse Taalshow maakt elke dag een grappige video.
  5. Houd telefonisch contact met je Taalmaatje (Facetime/skype)

Tip van deze maand

www.vogelbescherming.nl/beleefdelente

Uit onze contacten met de taalmaatjes blijkt dat zij vaak heel creatief zijn bij het vinden van hulpmiddelen bij de taal- en of conversatielessen. Het leek ons een goed idee om deze tips te delen met elkaar zodat meer taalmaatjes ervan kunnen profiteren. Deze maand ontvingen wij een tip van Tineke. Deze keer met een ander thema namelijk “beleef de lente”. Op de site van de vogelbescherming kan je op een leuke manier genieten van het liefdesleven van vogels in de lente.  Heb jij ook een leuke tip waarmee je goed uit de voeten kunt?  Meld het bij taalmaatjes@welzijn-rijswijk.nl. en de beste tips zetten we in onze nieuwe rubriek en belonen we met een gratis kopje koffie voor twee personen!