De medewerkers van de afdeling Maaltijdbezorging van Welzijn Rijswijk zitten zo nu en dan met de handen in het haar. In korte tijd zijn er meerdere vrijwilligers weggevallen, waardoor de druk op andere vrijwilligers flink is toegenomen. Ouderdom, ziekte en andere privéomstandigheden liggen ten grondslag aan het tekort. Ook bij andere diensten van Welzijn Rijswijk is het tekort aan vrijwilligers toegenomen.
Maaltijdbezorging met een plus
De maaltijdbezorging van Welzijn Rijswijk is al tientallen jaren een begrip in Rijswijk. Dagelijks worden er ritten gereden om twee soorten maaltijden te bezorgen. Koelvers maaltijden zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast en zijn eenvoudig op te warmen met de magnetron.
Daarnaast worden er rond lunchtijd warme maaltijden bezorgd. Deze worden tussen de middag gelijk gegeten. Deze dienst is er voor de aller kwetsbaarste, die niet meer zelfstandig in staat zijn om een maaltijd te bereiden. Daarbij gaat het niet ‘slechts’ om het bezorgen van maaltijden. De vrijwilligers leveren de maaltijden af in huis en komen zo achter de voordeur, waar zich van alles kan afspelen. En zij kunnen daardoor zien of alles goed gaat of dat er meer hulp nodig is. Is dat het geval, dan wordt er opgeschaald vanuit Welzijn Rijswijk.
Lockdown voorbij, tekort houdt aan
Tijdens de coronaperiode hebben medewerkers van Welzijn Rijswijk lange tijd kunnen ondersteunen met de ritten. Zo werden de gaten in de planning opgevuld. Maar nu de lockdown voorbij is en de medewerkers hard nodig zijn op hun eigen plek, is de situatie soms nijpend. “Een zorgelijke situatie”, geeft Jane van Ettinger, coördinator Maaltijden van Welzijn Rijswijk aan. “Op dit moment rijdt één van onze vrijwilligers maar liefst 5 dagen in de week. Om er maar voor te zorgen dat de maaltijden bezorgd blijven worden. Als deze vrijwilliger overbelast raakt, komen we voor een grote uitdaging te staan.”.
Schreeuw om nieuwe vrijwilligers
Welzijn Rijswijk is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers om de maaltijden te bezorgen. “Het zou ontzettend fijn zijn als mensen ons al één keer per week kunnen helpen”, aldus Ricardo Marchetti, communicatieadviseur bij Welzijn Rijswijk. “Met 2 uur per dag zijn wij al geholpen. Een rijbewijs is daarbij niet eens een vereiste. Een rit wordt altijd gereden door twee personen: een chauffeur – liefst met eigen auto, kilometers worden vergoed – en een bijrijder. De bijrijder is de persoon die aanbelt en de maaltijden in huis bezorgt.”. Mensen die willen helpen kunnen zich melden via 070 – 757 92 00 (op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur) of maaltijden@welzijn-rijswijk.nl.
Tekorten ook bij andere afdelingen
Ook bij andere diensten van Welzijn Rijswijk is het tekort toegenomen. “Zo staan wij nog altijd te springen om vrijwilligers bij de personenalarmering, taalmaatjes én vrijwillige bemiddelaars.”, vervolgt Ricardo. “Heb je altijd al eens overwogen om vrijwilligerswerk te doen, kom dan zeker eens langs voor een gesprek. Vrijwilligerswerk is allang niet meer zo statisch als dat het vroeger was. Een aantal uur per week is al genoeg, en de tijd is vaak flexibel in te delen.”. Wil je eens vrijblijvend in gesprek over vrijwilligerswerk? Stuur dan een bericht naar Laurette van Rijnsoever, vrijwilligerscoördinator bij Welzijn Rijswijk via laurette.vanrijnsoever@welzijn-rijswijk.nl. Of bel naar 070 – 757 92 00.