In het kader van Wereldvluchtelingendag organiseerde Welzijn Rijswijk een high tea. Het thema was afgelopen woensdagmiddag ‘elkaar ontmoeten’. Op het terras van wijkcentrum Stervoorde gingen bewoners in gesprek met vluchtelingen. “Zij vertellen over hun leven, cultuur en willen daarbij graag nieuwe mensen ontmoeten. Ze willen de Nederlandse taal zo snel mogelijk onder de knie krijgen om goed te kunnen integreren”, zegt Nicole, vluchtelingencoördinator bij Welzijn Rijswijk. “Veel van hen zijn al vrijwilliger bij verschillende activiteiten van Welzijn Rijswijk ”, vult collega Caroline aan.

Al vroeg in de ochtend maakten vrijwilligers in de keuken lekkere hartige en zoete hapjes. “Koken doe ik graag”, vertelt Wafaa. Zij komt zelf uit Syrië, heeft haar inburgeringscursus voltooid en wil uiteindelijk een Syrisch restaurant starten. Ze kookt nu al voor de maandelijkse Wereldkeuken in Stervoorde en is ook vrijwilligster bij de Weggeefwinkel.

Beheersing Nederlandse taal
Om in Nederland een goede start te maken is de beheersing van de Nederlandse taal van doorslaggevend belang. Azhar van Welzijn Rijswijk geeft enkele voorbeelden: “We hebben taallessen, taalmaatjes, het Taalcafé, maar ook is er de Vrouwengroep over zorg, scholen, welzijn en de Nederlandse cultuur.”

Goede taalkennis opent deuren
Door de grote belangstelling voor de High Tea – in het kader van de Wereldvluchtelingendag – en in verband met Corona werden drie sessies gehouden. Het evenement werd financieel gesteund door Noodfonds Vluchtelingenwelzijn en fonds wijdoenmee.nu. “Met ons fonds ondersteunen we kleinschalige integratie projecten. Door dit soort ontmoetingen kunnen vluchtelingen de Nederlandse taal oefenen. Een goede beheersing van de taal opent deuren en maakt integratie mogelijk”, vertelt Tessa van Wij Doen Mee.