Taalondersteuning

VluchtelingenWelzijn organiseert voor mensen die inburgeringsplichtig zijn en voor migranten extra taalondersteuning.
Dit doet zij met behulp van vele Rijswijkse vrijwilligers die speciaal getraind zijn in het ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal.

De Taalondersteuning bestaat uit Taallessen, Taalmaatjes en Taalcafés.

 

Vragen over de participatieverklaring?

Onderdeel van de inburgering is het ondertekenen van een Participatieverklaring bij de gemeente Rijswijk. Per 1 oktober 2017 is de participatieverklaring een verplicht onderdeel van de inburgering.
Voordat u wordt uitgenodigd door de gemeente Rijswijk om de verklaring te ondertekenen, dient u eerst de workshop Kernwaarden in Nederland te volgen.
Voor nieuwkomers in de gemeente Rijswijk verzorgt VluchtelingenWelzijn Rijswijk deze workshop.
U ontvangt hierover een brief van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), daarin staat wanneer voor u de termijn voor het participatie verklaringstraject begint.

Wilt u zich aanmelden voor deze workshop of wilt u meer informatie over de participatieverklaring, dan kunt u bellen of mailen naar Caroline van de Vijver van VluchtelingenWelzijn Rijswijk
caroline.vandevijver@welzijn-rijswijk.nl
 070-7579220

 

VluchtelingenWelzijn werkt met de Taaltool van Het begint met taal.
Taalvrijwilligers en anderstaligen kunnen zich via de links rechtstreeks aanmelden als ze taalmaatje willen worden of een taalmaatje zoeken.

Aanmelden?

Aanmeldlink taalvrijwilligers
Klik hier


Aanmeldlink anderstaligen

Klik hier

 

Taalspreekuur

Vragen over hulp bij de Nederlandse taal en inburgering? 

Loop voor informatie over het leren kennen van de Nederlandse samenleving en hulp bij de Nederlandse taal eens binnen tijdens het taalspreekuur.

Elke woensdag van 9.00- 12.00 uur bij VluchtelingenWelzijn Rijswijk, Wijkcentrum Stervoorde,
Dr. H.J. van Mooklaan 1, 2286 BA te Rijswijk.

Vluchteling? Dan kun je je tijdens dit spreekuur aanmelden voor klassikale taalondersteuning en/of voor een individueel taalmaatje. 

Wij informeren  je over de inburgeringsplicht  en het officiële inburgeringstraject bij een erkende taalschool. 

Tijdens dit spreekuur bespreken we het niveau en de mogelijkheid voor het volgen van de taallessen. Er zijn taallessen op 4 niveaus; van alfabetisering tot training voor het Staatsexamen 1.
Taallessen

Heb je behoefte aan extra taalondersteuning dan kan je klassikale taallessen volgen bij Welzijn Rijswijk.
Deze taallessen worden gegeven door getrainde vrijwilligers en zijn gericht op anderstaligen, zoals vluchtelingen. Je wordt ingedeeld op niveau en kan twee keer per week de les volgen.

De taallessen zijn kosteloos en een extra aanvulling op de erkende taalscholen.
Het inburgeringsexamen kan niet bij ons afgelegd worden, dat doe je bij de erkende taalscholen.

Taalmaatje

In een nieuw land krijg je met een nieuwe taal te maken. Hoe beter je die taal spreekt, hoe beter je jezelf kunt redden. 

Wil jij beter Nederlands leren spreken?  Dan is een taalmaatje iets voor jou.

Je krijgt een vast taalmaatje, een vrijwilliger, met wie je kunt praten, lezen, televisie kijken, koffie of thee drinken, of wandelen. Wat je wilt. Ondertussen oefen je in jullie gesprekken je Nederlands. 

Natuurlijk leer je zo ook veel van elkaars taal en cultuur.


Taalmaatje worden?

Vind je het leuk om met de Nederlandse taal bezig te zijn? Heb je belangstelling voor andere culturen, dan is taalmaatje iets voor je.

Een keer per week spreek je af  en samen oefen je  de spreekvaardigheid van de vluchteling. Taalmaatjes kunnen een training volgen waarin werkwijze en tips worden besproken. Een aantal keer per jaar ontmoet je andere taalmaatjes om ervaringen uit te wisselen.

Heb je belangstelling, voor dit leuke vrijwilligerswerk, neem dan contact op met Nicole van der Spek of met Caroline van der Vijver Tel: 070-7579247

Taalcafé

Het Taalcafé
Het Taalcafé is bedoeld voor volwassenen die problemen ervaren bij het spreken van de Nederlandse taal. In de praktijk zijn dit voornamelijk migranten / vluchtelingen.
Hiernaast is iedereen welkom  die het leuk vindt om met mensen uit andere culturen kennis te maken en hen te helpen bij hun spreekvaardigheid.

In het Taalcafé praten we over allerlei onderwerpen zoals gezondheidszorg, onderwijs en de  Nederlandse cultuur.
We doen dit in groepjes onder begeleiding van Nederlandse vrijwilligers. Soms doen we taalspelletjes en uitspraakoefeningen.
We praten altijd in het Nederlands, dus een klein beetje Nederlands moet je wel al kunnen spreken en verstaan.  

Deelname is vrijblijvend.
Het is een ontmoetingsplek en een extra gelegenheid om met Nederlands te oefenen. 

Wilt u weten wanneer er een Taalcafé is en op welke locatie: klik dan hier