Jonge mantelzorgers

Jong en mantelzorger

Als jonge mantelzorger groei je op met iemand in je omgeving die extra zorg nodig heeft door ziekte. Als jonge mantelzorger kan het zijn dat je daardoor extra taken in huis hebt, bijvoorbeeld je broertje of zusje naar school brengen, je moeder helpen met aankleden of dagelijks zorgen voor het avondeten. Ook emotioneel kan het zwaar zijn, als je je ook zorgen maakt om je vader of moeder, broertje of zusje.

Ben jij een jonge mantelzorger?

Heb jij een ouder, broer, zus, opa of oma met een langdurige ziekte, een lichamelijke of verstandelijke handicap, psychische ziekte of verslaving? Je bent echt niet de enige. Ongeveer één op de vijf jongeren in Nederland groeit op met ziekte en zorg in de thuissituatie of naaste omgeving. De zorgen waar je dan mee te maken krijgt noemen we mantelzorg.

Als jij thuis een familielid hebt die veel zorg nodig heeft omdat hij of zij langdurig ziek is, ben jij vast ook een jonge mantelzorger noemen. Langdurig ziek zijn kan zich op veel verschillende manieren voordoen, zowel lichamelijk als geestelijk. Iemand met een psychische ziekte of verslaving kan net zo veel hulp nodig hebben als iemand met een lichamelijk ziekte of handicap.

De aandacht gaat vaak uit naar het zieke familielid. Jonge mantelzorgers vinden het heel vanzelfsprekend om te helpen, maar het valt niet altijd mee. Het is belangrijk dat mantelzorg goed te combineren blijft met je opleiding en dat er daarnaast ruimte is om leuke dingen te doen.

Denk jij dat je ook een jonge mantelzorger bent? Doe de quickscan van drie vragen, dan weet je het zeker.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Herken jij jezelf als jonge mantelzorger, meld je dan aan bij Mantelzorg Welzijn Rijswijk en blijf op de hoogte van alle activiteiten die speciaal worden georganiseerd voor jonge mantelzorgers.

 • Als jonge mantelzorger kan je ook in aanmerking komen voor de mantelzorgwaardering die Gemeente Rijswijk elk jaar aan mantelzorgers geeft, die zorgen voor iemand die in Rijswijk woont.
 • Heb jij een mantelzorgverklaring nodig voor school of studie? Deze kunnen wij voor je opstellen, zodat je bewijs hebt dat jouw thuissituatie anders is als bij de meeste jongeren.
 • Vind je het moeilijk om op school hierover te praten, wij kunnen je helpen om je school te informeren over Jonge Mantelzorg.
 • Blijf op de hoogte van alle activiteiten die special door Welzijn Rijswijk worden georganiseerd voor jonge mantelzorgers.
 • Wij helpen je om in contact te komen met andere Jonge mantelzorgers

Op de website van; Home – Jonginrijswijk.nl – Rijswijk kan je anoniem meedoen met het jongeren forum.

Tips

 • Deel je ervaringen. Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.
 • Bespreek het op school. Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent.
 • Geef aan als het even te veel wordt. Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Je mentor, docent of vertrouwenspersoon van de school kunnen je hierbij helpen.
 • Blijf leuke dingen doen. Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is heel belangrijk!
 • Zoek informatie. Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het helpt om te weten waar je mee te maken hebt.

Contactpersonen Mantelzorg

Lisette Elgershuizen
06-164 50 177 / lisette.elgershuizen@welzijn-rijswijk.nl
Bereikbaar ma/di/do van 09.00 – 17.00 uur

Wallie van Yperen
06-579 71 060 / wallie.vanyperen@welzijn-rijswijk.nl
Bereikbaar maandag t/m donderdag van 09.00 – 17.00 uur

Mylene Andela
06-405 06 235 / mylene.andela@welzijn-rijswijk.nl
Bereikbaar dinsdagmiddag, woensdagochtend, donderdag en vrijdag

Uiteraard kan je ook altijd e-mailen naar mantelzorg@welzijn-rijswijk.nl of stuur een Whatsapp bericht

Aanmelden Jonge Mantelzorger

Bent jij een jonge mantelzorger en woon je in Rijswijk, óf zorg je voor een inwoner van Rijswijk? Schrijf je dan bij ons. Dan komen wij graag vrijblijvend met je in contact om over onze dienstverlening te praten en je bijvoorbeeld te vertellen over de mantelzorgwaardering.

Aanmelden als mantelzorger
Ga naar de test

Waar kan ik als jonge mantelzorger terecht?

Jonge mantelzorgers kunnen op de volgende websites terecht voor meer informatie of om ervaringen te delen:

Lees verder

Kan ik ondersteuning krijgen bij mijn studie?

Ben je student en daarnaast mantelzorger? Ga dan langs bij je studieadviseur. Die kan jou adviseren als je studie vertraging dreigt op te lopen. Je kunt dan op maat ondersteuning krijgen. Zo kun je mogelijk een beroep doen op het profileringsfonds van de onderwijsinstelling voor een financiële compensatie.

Lees meer over het profileringsfonds bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb.nl).

Lees verder

Mijn ouders belasten mij met (te_ veel zorg. Waar kan ik terecht?

Als je ouders hulpbehoevend of ziek worden, hebben ze jouw hulp vaak nodig. Dat betekent niet dat je alles alleen hoeft te doen. Het is belangrijk dat je ook tijd voor jezelf inplant en afspraken maakt die voor jou en je ouders haalbaar zijn.

Tip 1: Let goed op jezelf
Ga eerst voor jezelf na welke zorg je precies kunt leveren. Wat past er binnen je eigen dagschema? En heb je dan nog tijd voor jezelf? Als mantelzorger is het belangrijk om ook tijd voor jezelf te blijven nemen. Door af en toe even te ontspannen, blijf je in staat om de zorg te blijven uitvoeren.

Tip 2: Maak goede afspraken
Ga in gesprek met je ouders over hun verwachtingen en probeer afspraken te maken. Hierin ga je uit van wat voor jullie beiden haalbaar en prettig is. Blijf consequent de afspraken nakomen en spreek ook een evaluatiemoment af.

Tip 3: Neem contact op met mantelzorgondersteuning
Kun je de zorg niet alleen aan? Zoek contact met het mantelzorgsteunpunt bij je ouders in de buurt om te kijken welke mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning er zijn in jouw situatie.

Hulp bij zorg
Heb je vragen over de zorg voor je ouders? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Bovenaan de pagina staan onze contactgegevens. Neem contact op en we helpen je verder.

Lees verder

Onmisbare Helden – Magazine voor mantelzorgers

Bekijk het magazine

Voor ouders

Hulp voor broers en zussen

Is er in uw gezin een kind met een beperking of aandoening? En lukt het daardoor niet om de andere kinderen in uw gezin genoeg aandacht te geven? Zij kunnen dan hulp krijgen in een ‘brussengroep’.

Wat is een brussengroep?

Brussen komt van de woorden: broers en zussen. Het zijn de broers en zussen van een kind met een beperking of een psychische aandoening. Zij ervaren in het dagelijks leven de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus. In een brussengroep bespreken zij hoe het is om een broer of zus met een beperking of psychische aandoening te hebben. Zij delen hun ervaringen met andere jongeren die ook een broer of zus met een beperking hebben. Iedereen kan zeggen wat hij of zij denkt en voelt.

Lees meer over brussen (Opvoeden.nl).

Wat kan ik zelf regelen?

Veel GGZ-instellingen hebben een brussengroep. GGZ-instellingen richten zich op broers en zussen van kinderen met een psychische aandoening zoals autisme of ADHD.

Vind een GGZ-instelling in uw regio (Zorgkaartnederland.nl).

Daarnaast heeft MEE verschillende cursussen en groepsbijeenkomsten voor uw kinderen. Deze zijn voor broers en zussen van kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking

Vind MEE in uw regio (MEE.nl).

Goed om te weten

Er is een brussencursus (Ggnet.nl) voor kinderen (van 7 t/m 16 jaar) die een broer of zus hebben met een geestelijke, verstandelijke of lichamelijk handicap. Er worden groepen georganiseerd voor kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën, zodat brussen ervaringen kunnen delen met leeftijdsgenoten.

Lees verder

Professionals

Ga jij met jonge mantelzorgers in gesprek?

Tips & 8 voorbeeldvragen

Werk je met kinderen of jongeren? En weet jij of daar jonge mantelzorgers tussen zitten?

Die kans is groot, want ongeveer een kwart(!) van de kinderen en jongeren groeit op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoefte.

Maak het bespreekbaar, net als andere dagelijkse onderwerpen. Daarmee zorg je ervoor dat kinderen en jongeren niet alleen blijven met hun zorgen, dat ze zich gezien voelen én dat de stap om hulp te vragen kleiner wordt. Dat is belangrijk, want zo kun je overbelasting en bijvoorbeeld psychische klachten of schooluitval voorkomen.

Ga in gesprek

 • Toon oprechte belangstelling en waardering;
 • Zie hen als normale jongeren in een soms moeilijke situatie;
 • Zie hen als expert over de situatie;
 • Wees open en vul niet voor hen in;
 • Laat hen weten dat ze niet de enige zijn in deze situatie

Om je op weg te helpen hebben we 8 voorbeeldvragen voor een gesprek met een jonge mantelzorger

 1. Hoe is dat voor jou dat er een gezinslid is dat veel zorg nodig heeft? Hoe ga je daarmee om?
 2. Wat weet je over de ziekte/beperking?
 3. Maak je je wel eens zorgen over thuis?
 4. Is het allemaal goed te combineren met school en vrije tijd?
 5. Denk je veel aan thuis als je van huis bent? Kan je je goed concentreren?
 6. Heb je wel eens stress? Heeft dit met thuis te maken?
 7. Met wie kan je goed praten? Kan je bij die persoon altijd terecht?
 8. Wat kan jou helpen als het thuis minder goed gaat?
Klik hier voor tips

Nieuwsbrief

Elk kwartaal brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin handige tips, nieuwsberichten en andere nuttige informatie voor mantelzorgers. In het formulier hieronder kan jij je aanmelden voor deze digitale nieuwsbrief.

  Kom in contact met ons

  Heb je nog vragen, opmerkingen of wil je ons beter leren kennen? Neem dan gerust eens contact met ons op.

  Ga naar contact