Voor Ouders

Is er in uw gezin een kind met een beperking of aandoening? En lukt het daardoor niet om de andere kinderen in uw gezin genoeg aandacht te geven? Zij kunnen dan hulp krijgen in een ‘brussengroep’.

Wat is een brussengroep?

Brussen komt van de woorden: broers en zussen. Het zijn de broers en zussen van een kind met een beperking of een psychische aandoening. Zij ervaren in het dagelijks leven de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus. In een brussengroep bespreken zij hoe het is om een broer of zus met een beperking of psychische aandoening te hebben. Zij delen hun ervaringen met andere jongeren die ook een broer of zus met een beperking hebben. Iedereen kan zeggen wat hij of zij denkt en voelt.

Lees meer over brussen (Opvoeden.nl).

Wat kan ik zelf regelen?

Veel GGZ-instellingen hebben een brussengroep. GGZ-instellingen richten zich op broers en zussen van kinderen met een psychische aandoening zoals autisme of ADHD.

Vind een GGZ-instelling in uw regio (Zorgkaartnederland.nl).

Daarnaast heeft MEE verschillende cursussen en groepsbijeenkomsten voor uw kinderen. Deze zijn voor broers en zussen van kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking

Vind MEE in uw regio (MEE.nl).

Goed om te weten

Er is een brussencursus (Ggnet.nl) voor kinderen (van 7 t/m 16 jaar) die een broer of zus hebben met een geestelijke, verstandelijke of lichamelijk handicap. Er worden groepen georganiseerd voor kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën, zodat brussen ervaringen kunnen delen met leeftijdsgenoten.

Kom in contact met ons

Heb je nog vragen, opmerkingen of wil je ons beter leren kennen? Neem dan gerust eens contact met ons op.