Mantelzorg tips

Mantelzorg NL – Helpt jou helpen

Buiten dat u bij ons terecht kunt voor informatie, advies en een luisterend oor, kunt u ook terecht bij Mantelzorg NL. Deze organisatie heeft de mantelzorglijn. Dit is het informatiepunt in Nederland voor iedereen die vragen heeft over mantelzorg. Zij doen dit op verzoek van het ministerie van VWS en hebben de mogelijkheden om tot 8 uur ’s avonds vragen te beantwoorden van mantelzorgers en professionals. Op de website staan lijsten met ‘veel gestelde vragen en antwoorden’ Zo vaak als nodig passen ze deze lijst aan op basis van nieuwe kennis, maar ook als ze nieuwe vragen krijgen. Neem een kijkje op www.mantelzorg.nl

Tijdelijke aanpassing kenteken parkeervergunning voor 4 weken

Woont uw naaste zelfstandig en heeft hij of zij een parkeervergunning bewoners mantelzorg voor u aangevraagd?  Het is nu mogelijk om via de website van de gemeente tijdelijk uw kenteken aan te passen. Bijvoorbeeld als u door ziekte uw naaste tijdelijk niet kunt verzorgen en deze zorg hebt overgedragen aan een familielid of bekende. U kunt het kenteken voor maximaal 4 weken aanpassen. Voor meer informatie: https://www.rijswijk.nl/inwoners/producten/parkeervergunning-bewoners-kenteken-wijzigen

Hulp bij huishouden regeling voor mantelzorgers

Bent u mantelzorger zwaar belast in de zorg voor uw naaste? En kunt u zelf wel wat huishoudelijke hulp gebruiken? U kunt voor maximaal 40 uur hulp aanvragen bij de zorgaanbieders waarmee de gemeente een contract heeft. Deze 40 uur kan éénmalig worden ingezet gedurende maximaal een half jaar. U betaalt een eigen bijdrage van €5 per uur, de rest wordt door de gemeente betaald. Voor deze hulp is geen WMO indicatie nodig. De hulp kan meestal snel starten.

Woont u/zorgt u voor iemand met dementie?

Het kan moeilijker worden om samen te blijven wonen, of om voor iemand met dementie te zorgen. Naast de 7 tips die we al gegeven hebben, hebben we ook nog een speciale pagina voor het wonen met/zorgen voor iemand met dementie.

Zorgt u voor iemand met GGZ- problematiek?

Bekijk op de volgende pagina de mogelijkheden die er zijn voor Rijswijkse mantelzorgers. Ook kunt u voor advies altijd bij ons terecht.

Zorgt u voor iemand met Parkinson?

Ondanks dat mensen met Parkinson geen verhoogd risico lopen om Corona op te lopen, neemt het niet weg dat men angstig is. Angst in deze tijd is normaal. Fysieke en emotionele reacties horen erbij en kunnen beter niet onderdrukt worden. Het is belangrijk om erover te praten en uw zorgen te uiten.

Zorgt u voor iemand met een ander ziektebeeld?

Er zijn hulpgroepen voor diverse ziektebeelden.

Bijvoorbeeld:
Vereniging spierziekte
MS Vereniging
ALS
Blinden en slechtzienden
Reuma

Diabetescafé

Ben jij een jonge mantelzorger?

Heb jij een broertje, zusje of ouder die extra zorg nodig heeft door bijvoorbeeld een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking? Dan kan het zijn dat je je in deze tijd extra zorgen maakt en je meer moet helpen met het zorgen voor je naaste(n) en het huishouden.