De pilot in Rijswijk met inmiddels 9 Lief en Leed straten is een groot succes. Alle reden dus om het project uit te breiden. Welzijn Rijswijk en woningcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes zijn de initiatiefnemers. In Lief en Leed straten kijken buren naar elkaar om. Met meer aandacht voor elkaar wordt een straat een stukje mooier. En beter onderling contact gaat eenzaamheid tegen.
 
Dat de eenzaamheid ook in Rijswijk groot is, werd in coronatijd nog duidelijker. We zijn niet meer zo om gewend contact met de buren te hebben. In Lief en Leed straten krijgen twee bewoners – de gangmakers – een klein geldpotje. Bijvoorbeeld om een kleine attentie te kopen namens de straat voor iemand die dat wel kan gebruiken. Of voor een kaartje in de bus als iemand geslaagd is voor zijn diploma.
 
POSITIEVE RESULTATEN
De pilot begon afgelopen december. Al snel werden de eerste resultaten duidelijk. Buren brachten elkaar naar het ziekenhuis, gingen vaker bij elkaar op de koffie. Ook ontstaan er dankzij het project meerdere initiatieven in de straten. Denk aan activiteiten op Burendag, een mini-bieb, een buurttuin, deelname aan de Soeperwinter, maar ook een schoonmaakactie in de Muziekbuurt (genomineerd voor jaarlijkse vrijwilligersprijs!). Kortom reden genoeg voor de drie initiatiefnemers nu volle kracht samen verder gaan.
 
TIJD VOOR ACTIE
De ‘kick-off’ van dit Rijswijkse project was een feest voor alle betrokkenen. Aan Daphne Braal van Vidomes, Lieneke Verberne van Rijswijk Wonen en Miriam Bryson van Welzijn Rijswijk de eer om de gangmakers van het eerste uur een Lief en Leed-bordje uit te reiken, Het bordje komt te hangen in de straten die meedoen met Lief en Leed. Veel lof ook voor de gangmakers! Daphne: “Deze gangmakers zijn innovatieve starters, echte pioniers!”. Lieneke:
“We moeten deze gangmakers koesteren, zij zetten zich in voor de buren”. Miriam : “Door Lief en Leed wordt het vaak onzichtbare werk in de wijken nu zichtbaar gemaakt.”.
 
OOK MEEDOEN
De ambitie is om van heel Rijswijk een Lief en Leed stad te maken. Dit willen de organisaties in stappen realiseren. In de wijken Te Werve en de Muziekbuurt kunnen bewoners zich vanaf nu
opgeven om gangmaker te worden en zo Lief en Leed naar hun eigen straatje te brengen. Aanmelden kan via de nieuwe website www.liefenleedrijswijk.nl, of door te bellen naar
coördinatoren Harley 06-364358578 of Karin 06-45474440.