National Coming Out Day in Rijswijk

Vandaag wappert de regenboogvlag door heel Rijswijk, want het is National Coming Out Day. Op deze dag vragen we extra aandacht voor de positie van de LHBTIQ+ community in Rijswijk. Het statement van deze internationale dag is: je mag helemaal jezelf zijn, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Zo ook in Rijswijk. Als stad willen we laten zien dat iedereen mee kan doen en zichzelf kan zijn. Alle partijen maken zich hard voor inclusie!

Wethouder Gijs van Malsen: “We vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf mag zijn in Rijswijk. Iedereen moet zich welkom en veilig voelen: of je hier nu woont, werkt of als bezoeker komt. Rijswijk is een stad waar er geen plek is voor homofobie, bifobie, transfobie en interseksefobie. We willen naar een samenleving waar iedereen gelijk is. Ik roep alle Rijswijkers op om met ons de regenboogvlag te hijsen!

Samen voor inclusie

De regenboogvlag wappert door het hele land en door heel Rijswijk. Niet alleen de gemeente vlagt – bij het huidige stadskantoor en het Huis van de Stad – maar ook Welzijn Rijswijk, GGD Haaglanden, COC Haaglanden, Stichting Trias en Stichting voor Inclusie en Discriminatiebestrijding.

Plak de vlag

We roepen iedereen op om te vlaggen. Dat kan met een ‘echte’ vlag, of met de vlag uit Groot Rijswijk van afgelopen donderdag. Daarin is een paginagrote regenboogvlag gedrukt die iedereen achter het raam kan hangen. Deze actie ‘plak de vlag’ was vorig jaar een initiatief van de Jongerenraad van gemeente Westland en vindt dit jaar ook in Rijswijk en Leidschendam-Voorburg plaats.

Filmavond

Vanavond (11 oktober) is er een filmavond in de Rijswijkse Schouwburg voor deze speciale dag met de film ‘Mario’. Dit is een Zwitsers romantisch filmdrama uit 2018, over de liefde tussen twee veelbelovende voetballers die moeten kiezen of ze hun relatie en seksuele geaardheid geheim willen houden om hun voetbalcarrière niet te beschadigen. Vooraf vindt een gesprek plaats tussen wethouder Van Malsen en Beau, een vrijwilliger van de John Blankenstein Foundation. Beau deelt haar verhaal over hoe zij uit de kast is gekomen. Wees welkom!

Omdat de Schouwburg het belangrijk vindt dat iedereen de mogelijkheid krijgt om hierbij aanwezig te zijn, mag je zelf bepalen óf en hoeveel je voor deze avond betaalt, waarbij de volledige opbrengst gedoneerd wordt aan het goede doel van de avond.