Veiligheid

Veiligheid is belangrijk, ten alle tijden, dus ook nu. Heeft u misschien behoefte aan personenalarmering? Dat kan! Wees ook alert op babbeltrucs en online criminaliteit zoals Phisingmails.

  1. Personenalarmering – U kunt bij Welzijn Rijswijk nog steeds gebruik maken van de personenalarmering. U krijgt een halsketting of armband met een knop, waarmee u alarm kunt maken als u in nood verkeerd.
  2. Babbeltrucs – Wees alert op babbeltrucs. Ook in deze tijd maken mensen misbruik van de situatie. Oplichters bellen bij ouderen aan als verpleger of kunnen aanbieden om boodschappen voor u te doen. Geef nooit uw pinpas of pincode af.
  3. Veiligheid online – ook online maken mensen misbruik van de situatie. Via nepmails of smsjes kan u worden opgelicht. Klik niet op links in deze smsjes of mails en verwijder deze meteen. Ook zijn er helaas nep webshops die bijvoorbeeld mondkapjes of desinfecterende middelen aanbieden. Krijgt u een link om te betalen in plaats van de normale betaalmogelijkheden zoals Ideal? dan is de kans groot dat dit een nep webshop is. Wilt u hier meer informatie over? Klik dan hier.

Cybercriminelen misbruiken maatregelen rondom corona

Ze gebruiken de situatie om persoonsgegevens te verkrijgen, bijvoorbeeld via nep-mails of nep-sms’jes of via malafide websites of nep-apps mensen op te lichten. Wij zien dat er onder andere e-mails en  sms’jes rondgaan die  zogenaamd vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of werkgevers worden verstuurd. Bij deze vorm van phishing wordt misbruik gemaakt van de situatie rondom het coronavirus. Het is belangrijk om niet op de links in deze  berichten te  klikken en  direct deze  berichten te verwijderen.

Malware
Cybercriminelen grijpen het coronavirus aan om nepmails en sms’jes  te versturen met besmette links. Hiermee kunnen zij persoonlijke gegevens inzien of uw computer infecteren met een virus of malware. Klik daarom niet op deze link en reageer niet op de mail maar verwijder de mail direct.

Nep-webshops
Het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) ziet de laatste dagen dat meer mensen worden opgelicht door malafide-webshops die corona gerelateerde producten, zoals mondkapjes, aanbieden. De producten worden wel betaald, maar niet geleverd. Je herkent deze nep-webshops vaak aan het feit dat ze alleen een betaal mogelijkheid via een link aanbieden, in plaats van reguliere mogelijkheden zoals iDeal.  Klik hier voor een actuele lijst van uit de lucht gehaalde malafide webshops.

Babbeltrucs
Ook andere vormen van criminaliteit kunnen extra de kop opsteken, zoals babbeltrucs. Oplichters bellen bij ouderen aan als verpleger of met de smoes om boodschappen voor hen te doen. Geef nooit uw pinpas of pincode af. Let daarom ook extra op elkaar om te voorkomen dat je of iemand uit je omgeving slachtoffer wordt van dit soort praktijken.

Info via:

www.politie.nl/themas/phishing.html

www.politie.nl/themas/babbeltruc.html