Vrijetijdsbesteding

Lezen en luisteren

Heeft u alle boeken die u in huis heeft al een keer gelezen? Probeer dan eens iets anders!

 1. Radio luisteren, dit kan via uw radio, maar ook via uw tv of op internet via de website van Online luisteren, maar ook bijvoorbeeld via www.seniorenradio.nl. Bent u uw standaard radiozender zat? Kies voor de verandering eens zender die u normaal niet luistert.
 2. Luister naar een boek – Heeft u een smartphone of tablet? Download dan de app van de luisterbieb. Hier kunt u gratis luisterboeken luisteren, ook als u geen lid bent van de bibliotheek.
 3. Mindfulness – Download de VGZ mindfulness app (gratis, ook voor niet VGZ leden) of zoek op Youtube naar mindfulness video’s. Er zijn ook diverse boeken online te bestellen met een CD, zoals deze ‘ mindfulness Doeboek’ 
 4. Kijk en luister op Youtube naar concerten zoals het Toon Hermans Tribute in Sittard

Culturele uitjes

Nu we het huis niet meer uit gaan en alle openbare gelegenheden gesloten zijn, kunnen we er niet meer met elkaar op uit…tenminste, dat zou je denken. Maar niets is minder waar!

 1. Bezoek een museum – Gaat u graag naar het museum? Kijk dan eens op https://artsandculture.google.com/ voor een virtueel bezoek aan diverse musea. Zo kunt u bijvoorbeeld door het Rijksmuseum lopen via www.rijksmuseum.nl/nl/online-rijksmuseum-voor-families
 2. Eruit op de buis! – Tv west heeft een speciaal programma gemaakt waarbij de uitjes bij u achter de voordeur brengen, ga naar de keukenhof, hortus botanicus en meer! Kijk afleveringen terug en zie wat u nog te wachten staat.
 3. Digitale Nationale Museumweek 2020 – 20 tot en met 26 april 2020 is de Nationale Museumweek. Vanwege de bijzondere situatie is dit jaar de Nationale Museumweek volledig digitaal. Hou deze website in de gaten en volg op Sociale media wat de activiteiten en het programma wordt.
 4. 3. Oud Geleerd, Jong gedaan – U bent nooit te oud om te leren, via de website van de organisatie Oud Geleerd , jong gedaan kunt u online colleges volgen over bijvoorbeeld de Blues, het strafrecht en meer. Klik hier om naar de online colleges te gaan.
 5. Masterclass Erik Schrerder – heeft u de uitzendingen van Erik Scherder op Max gemist? Kijk deze dan hier terug.
 6. Met “#groenomtedoen” biedt IVN inspiratie aan iedereen om corona-proof te genieten van de natuur. Veilig, vrolijk en makkelijk om thuis, in je tuin of op je balkon uit te voeren. Elke dag vind je op www.ivn.nl/groen-om-te-doen een nieuwe groene tip! IVN wil met deze campagne de natuur heel dichtbij brengen. Een dagelijkse ‘dosis’ natuur heeft een gunstig effect op ons allemaal.
 7. Leer een nieuwe taal – u kunt op allerlei manieren een nieuwe taal leren, bijvoorbeeld via de Duolingo app of website!

(Oude) Films en series kijken

We zien bijna allemaal wel de reclames voorbij komen van de nieuwe films op Netflix en Disney+  en de spannendste series op Videoland. Dit zijn betaalde diensten en misschien niet voor iedereen toegankelijk. Maar er zijn ook andere opties:

 1. Via Ziggo voor de abonnees: Op kanaal  101,102, 103 en 104 kun je gratis films kijken.
 2. Tv-programma’s terug kijken wanneer het u uitkomt. Bijvoorbeeld via Uitzending Gemist
 3. Youtube. Het staat vol met filmpjes, maar wist u dat er ook veel afleveringen van oude tv programma’s op staan? Zoals van Swiebertje en Zeg ‘ns Aaa. Typ uw favoriete programma’s (van vroeger) in en wie weet wat u allemaal tegen komt!

Bewegen

Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook nu we binnen zitten. Er zijn verschillende manieren om te bewegen, van stoelyoga tot intensieve work-outs. Bewegen kan op verschillende niveaus, er is voor ieder wat wils. Soms heb je niet eens in de gaten dat je beweegt, want ook door de keukenkastjes eens een grondige schoonmaakbeurt te geven, bent u in beweging. Naast een gezonde wandeling in de buurt staan hieronder een aantal leuke tips om meer te bewegen.

 1. Op de tv kunt u bewegen door mee te doen met Nederland in beweging. Dit is iedere ochtend om 10.15 op NPO 2. Heeft u een aflevering gemist en wilt u het terugkijken, klik dan hier
 2. De ANBO heeft stoelyoga op hun website gezet
 3. Volg online trainingen via bijvoorbeeld Goldensports.

Creatief

Deze tijd is perfect om nieuwe hobby’s te starten. Nou is niet iedereen geboren met creatief talent, maar heeft u hier weleens aan gedacht.

 1. Kleurboeken voor volwassenen – Er zijn diverse kleurboeken voor volwassenen te koop in de winkels en online. Wees lief voor uzelf en bestel er een, het is een heerlijke manier om bezig te zijn en u heeft er geen creatief talent voor nodig!
 2. Online Schilderclub -Maak uw eigen schilderijen zoals bij onze schilderclub! Vrijwilliger Joke heeft een filmpje gemaakt met wat je nodig hebt en de stappen om een mooi schilderij te maken. Bekijk de video hier
 3. Breien & Haken –Op de pagina van het Wolplein vind je allerlei gratis haak en breipatronen.  https://www.wolplein.nl/patronen
 4. Verrassingspakketje – Maak een mooi pakketje voor een familielid, vriend of buur. Met wat simpele producten kunt u een leuk pakketje maken voor een ander. #recycle! Maak bijvoorbeeld een pakketje van wat tijdschriften of boeken die u nog hebt liggen, wat theezakjes en een reepje chocola. Verpak het leuk en maak er iets creatiefs van! Hang dit aan de deurklink of zet het voor de deur neer. Zo komt u niet met elkaar in contact, maar laat u wel weten dat u aan iemand denkt.

De beste apps voor op uw smartphone of tablet

Heeft u een smartphone of tablet en bent u nog opzoek naar interessante apps? Bekijk dan hier onze top 10!

 1. Luisterbieb – Gratis luisterboeken voor iedereen, ook als je geen lid bent van de bibliotheek
 2. Juke – Luister naar uw favoriete radio zender
 3. Spotify –Luister uw favoriete muziek
 4. Skype – Bellen en videobellen met familie en vrienden
 5. Whatsapp – Chatten, bellen en videobellen met familie en vrienden
 6. VGZ mindfulness coach – Via deze app kun je allerlei gratis mindfulness oefeningen doen
 7. Wordfeud free – Speel scrabble op uw telefoon met uw familie en vrienden
 8. Bol.com – ‘De winkel van ons allemaal’. Bestel hier wat u nodig heeft, zodat u het huis niet hoeft te verlaten.
 9. HEMA app – Bestel via de Hema app uw benodigdheden zoals u gewend bent te halen bij hema. Ze bezorgen het bij u thuis.
 10. Duolingo – Leer op een leuke manier een nieuwe taal!
 11. SoChicken – ‘Versimpel je leven, voel je gelukkiger, gezonder en vrijer. Verbeter je leven stap voor stap.’