Een verklaring vanuit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk naar aanleiding van de grote stroom aan racistische berichten en doodsverwensingen gericht aan een Rijswijkse inwoonster.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk spreekt zijn afschuw uit over de stroom aan racistische berichten en doodsverwensingen gericht aan een Rijswijkse inwoonster. Nadat enkele haatdragende berichten zijn geplaatst op social media over een campagneposter waar de inwoonster op afgebeeld staat, volgden op X en Facebook honderden berichten met een soortgelijke strekking.

Voor een verkeersveiligheidscampagne hangen in de hele stad posters met daarop drie Rijswijkers die zich inzetten voor veilig en prettig verkeer. Eén daarvan is een Rijswijkse inwoonster, die als vrijwilliger van Welzijn Rijswijk een bekend en zeer gewaardeerd gezicht is in de stad. Zij zet zich al jaren op verschillende manieren in voor kinderen en jongeren uit achterstandswijken.

Online geweld

Wethouder Mobiliteit Armand van de Laar die de veiligheidscampagne lanceerde, neemt stellig afstand van de reacties die hij online heeft gelezen: “Je kunt zeggen dat je dit soort anonieme opmerkingen beter kunt negeren omdat je de daders anders alleen maar beloont met aandacht, maar dit grootschalige racisme mag je niet negeren. Dit is online geweld en daar kunnen wij ons niet hard genoeg tegen uitspreken. Het is walgelijk gedrag en mag niet normaal worden gevonden. Dit hoort er niet bij.”

Inclusieve samenleving

Het college staat pal achter alle inwoners, verwerpt elke vorm van racisme en voelt zich extra gemotiveerd te streven naar een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt. Het college zal aangifte doen bij de politie.

Welzijn Rijswijk, de organisatie waar de Rijswijkse vrijwilliger is, staat volledig achter Moeslima en alle vrijwilligers die zich inzetten voor onze gemeenschap: “Racisme raakt de kern van onze organisatie en druist in tegen alles waar wij voor staan. Welzijn Rijswijk onderschrijft het statement van de gemeente Rijswijk en veroordeelt elke vorm van racisme en discriminatie.”