VluchtelingenWelzijn

Informatie m.b.t. opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Heeft u vragen over uw verblijfsvergunning? Wilt u de Nederlandse taal leren? Vragen over werk en inkomen? VluchelingenWelzijn begeleidt statushouders/nieuwkomers die gekoppeld zijn aan de gemeente Rijswijk en gehuisvest worden in Rijswijk. De begeleiding bestaat o.a. uit het wegwijs maken in de gemeente, het opstarten van de voorzieningen, hulp bij het begrijpen van brieven en bij vragen over werk en inkomen of bij schuldenproblematiek.

Wij werken alleen op afspraak. Een afspraak kan gemaakt worden via vluchtelingenwelzijn@welzijn-rijswijk.nl of het bellen van 070 – 757 9 200. Dan wordt u gekoppeld aan een van onze juridisch of maatschappelijk begeleiders (vrijwilligers).

Taaloefeningen

Wij hebben diverse tips voor het oefenen met de Nederlandse taal. Klik op de knop hieronder om de tips te lezen.

Lees verder

Vragen over de participatieverklaring

Onderdeel van de inburgering is het ondertekenen van een Participatieverklaring bij de gemeente Rijswijk. Per 1 oktober 2017 is de participatieverklaring een verplicht onderdeel van de inburgering. Voordat u wordt uitgenodigd door de gemeente Rijswijk om de verklaring te ondertekenen, dient u eerst de workshop Kernwaarden in Nederland te volgen. Voor nieuwkomers in de gemeente Rijswijk verzorgt VluchtelingenWelzijn Rijswijk deze workshop. U ontvangt hierover een brief van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), daarin staat wanneer voor u de termijn voor het participatie verklaringstraject begint.

Wilt u zich aanmelden voor deze workshop of wilt u meer informatie over de participatieverklaring, dan kunt u bellen naar 070-7579220 en vragen naar Jacinta Jansing of Caroline van de Vijver. Of mailen naar participatieverklaring@welzijn-rijswijk.nl

Activiteitenkalender

Contactpersonen VluchtelingenWelzijn

vluchtelingenwelzijn@welzijn-rijswijk.nl

Caroline van den Vijver
caroline.vandevijver@welzijn-rijswijk.nl
Bereikbaar maandag t/m woensdag van 09.00 – 17.00 uur

Azhar Aljanabi
06 – 36461320 / azhar.aljanabi@welzijn-rijswijk.nl
Bereikbaar Maandag 13.00 – 17.00 uur / Dinsdag 09.00 – 13.00 uur / Woensdag 09.00 – 17.00 uur

Almaz Tesfagerges
06 – 36 02 14 57 / almaz.tesfagerges@welzijn-rijswijk.nl

Jacinta Jansing
jacinta.jansing@welzijn-rijswijk.nl
Bereikbaar dinsdag, woensdag en donderdag

Pharos: Information in other languages

On the website Pharos.nl, you can find all information about the Corona virus (COVID-19) in different languages.

Go to the website of Pharos

Vragen over wonen, inkomen, werk en vrije tijd

Wij hebben momenteel geen open spreekuur.
U kunt alleen op afspraak terecht:

mail naar vluchtelingenwelzijn@welzijn-rijswijk.nl

of bel

070- 757 9200 voor het maken van een afspraak

Waar:
Wijkcentrum Stervoorde

Vragen over hulp bij de Nederlandse taal en inburgering

Momenteel zijn er geen open spreekuren

Wilt u meer weten mail dan naar vluchtelingenwelzijn@welzijn-rijswijk.nl of
bel met 070- 757 9200

Taalmaatjesspreekuur

Wilt u meer weten mail dan naar vluchtelingenwelzijn@welzijn-rijswijk.nl of
bel met 070- 757 9200

U kunt zich tijdens dit spreekuur aanmelden om (beter) Nederlands te leren. Dit kan in groepsverband maar ook tijdens individuele lessen. Tijdens het spreekuur helpen wij u ook met al uw vragen rondom inburgeringsplicht (wanneer vrijstelling) en kunnen wij eventueel ondersteunen bij het aanvragen van een lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs ten behoeve van een officieel inburgeringstraject bij een erkende taalschool. Ook ondersteunen wij met alfabetisering en conversatie en oefeningen voor het inburgeringsexamen. NB: tijdens de taallessen is het mogelijk om gebruik te maken van de kinderoppas (Voor kinderen van 0 – 4 jaar) ) Bij de intake kunt u dit aangeven.

Vrouwengroep

De vrouwenclub is een informele groep die wekelijks bij elkaar komt. Onder begeleiding van maatschappelijk begeleider Almaz Tesfagerges wordt er gesproken over zorg, welzijn en de Nederlandse cultuur.

Elke vrijdagmiddag inloop van 13.00-15.00 locatie: Studio Welzijn , Admiraal Helfrichsingel 51. Deelname is gratis
Voor meer informatie en aanmelden: vluchtelingenwelzijn@welzijn-rijswijk.nl of 070 – 757 9 200

Het Taalcafé

In het Taalcafé Rijswijk kan iedereen terecht die de Nederlandse taal beter wil leren spreken. Iedere bijeenkomst bespreken we een ander onderwerp. Het Taalcafé is een plek waar iedereen op een prettige, gezellige manier gratis kan oefenen. Het Taalcafé is geen les of cursus, maar een gezellige ontmoetingsplek waar over allerlei onderwerpen gepraat wordt.

Wilt u meer weten of wilt u zich aanmelden voor een Taalcafé, mail dan naar taalmaatjes@welzijn-rijswijk.nl of bel met 070- 757 9200 en vraag naar Caroline van de Vijver.

DatumLocatieThema
1 november 2022Welzijn RijswijkWerk/beroep
24 november 2022Bibliotheek RijswijkAfval scheiden/duurzaamheid
6 december 2022Welzijn RijswijkFamilie
15 december 2022Bibliotheek RijswijkFeestdagen (kerstmis, oud&nieuw)

Daarnaast organiseert Welzijn Rijswijk op de laatste woensdag van de maand een digitaal Taalcafé. Aanmelden kan via taalmaatjes@welzijn-rijswijk.nl

Vragen over verblijfsvergunningen, gezinshereniging, naturalisatie

Voor vragen over verblijfsvergunningen, gezinshereniging en naturalisatie (Nederlander worden) , staat een juridisch team voor u klaar. Het juridisch team werkt op afspraak. Voor het maken van een afspraak, kunt u op maandag en woensdag tussen 10.00– 12.00 uur bellen naar 070 – 757 92 20.

VluchtelingenWelzijn organiseert ook bijeenkomsten speciaal voor Eritrese statushouders. Hier zijn vrijwilligers aanwezig, die samen met u de Nederlandse samenleving verkennen. Leerzaam en gezellig!

Kom in contact met ons

Heb je nog vragen, opmerkingen of wil je ons beter leren kennen? Neem dan gerust eens contact met ons op.

Ga naar contact