TAAL IS DE SLEUTEL TOT MEEDOEN IN DE SAMENLEVING – WELZIJN RIJSWIJK ZOEKT NAAR VRIJWILLIGE TAALMAATJES
Het maken van vrienden, praten met buren, boodschappen doen, volgen van een opleiding, werk vinden. Dat is lastiger wanneer je de taal niet goed spreekt. “Door de taal te leren, gaat de wereld letterlijk en figuurlijk open. Het maakt het allemaal zoveel gemakkelijker. Daarom zijn er in Rijswijk vijftig taalmaatjes actief die nieuwkomers helpen het Nederlands onder de knie te krijgen”, vertelt Caroline van Welzijn Rijswijk. “Door de grote vraag zijn we nu dringend op zoek naar nog een dertigtal vrijwilligers die taalmaatje willen worden”.

Vrijwilligster Annelies is zo’n taalmaatje. In 2018 meldde zij zich aan. “Ik heb taal altijd belangrijk gevonden. Om te begrijpen wat er wordt gezegd. Of het nu de juffrouw op de school van je kinderen is of de nieuwslezer op het journaal. In het dagelijks leven is het nodig dat je de taal beheerst”. Zelf studeerde ze logopedie. Een onderdeel daarvan is articulatie, uitspraak. Die kennis brengt ze nu weer in de praktijk.

INTERESSE IN ANDERE CULTUREN
Het eerste jaar begeleidde Annelies één nieuwkomer. Daarna kreeg ze een groepje van drie, inmiddels vijf. Op woensdagmiddag komen ze bij elkaar, tussentijds is er mail-verkeer voor het huiswerk. “We hebben Nederlandse liedjes beluisterd, maar ook geoefend met oude inburgeringsexamens. En kinderboekjes, die zijn altijd leuk en leerzaam”.

Hoe vindt Annelies het zijn van taalmaatje? “Leuk”, zegt ze spontaan. “Ik ben zelf in Indonesië geboren, waardoor ik uit eigen ervaring weet wat het is om in een andere cultuur terecht te komen. Andere culturen boeien mij altijd. En je bouwt hele leuke vriendschappen op. Ook geeft het mij voldoening als ik zie dat ze slagen voor hun examen”. Tegelijkertijd is het voor de Nederlandse samenleving van belang dat de nieuwkomers snel inburgeren.

NEDERLANDS BELANGRIJK OM TE INTEGREREN
Eén van de nieuwkomers uit het groepje van Annelies is Letensie uit Eritrea. Zij kwam drie jaar geleden met haar twee kinderen naar Nederland. Haar man kwam een jaar eerder en zij hebben een zoontje hier in Nederland gekregen. Direct na hun komst gingen Letensie en haar man naar een taalschool. “Het dagelijks leven is moeilijk als je de taal niet kent.”, vertelt Letensie. Haar inburgeringsexamen heeft ze inmiddels al gehaald. Met Annelies oefent ze vooral de uitspraak van het Nederlands. “Een moeilijke taal”, zegt ze lachend. “Jullie praten zo snel en trekken veel woorden samen. Ook leert Annelies ons de Nederlandse gezegdes en spreekwoorden. De appel valt niet ver van de boom. Nu weet ik wat daarmee wordt bedoeld”.

Letensie en haar man leerden elkaar kennen in een ziekenhuis in Eritrea. Ze waren daar collega’s. Haar man heeft inmiddels werk gevonden, in Amsterdam. Zelf is ze druk met de erkenning van haar Eritrese diploma HBO Verpleging en het aanvragen van een BIG-nummer. Bij dit alles helpen de lessen van taalmaatje Annelies. “Ze geeft nooit op. Ze steunt ons en staat altijd voor ons klaar. Dat stimuleert enorm om door te zetten”.

NIEUWE TAALMAATJES GEZOCHT
Op dit moment is Welzijn Rijswijk op zoek naar nieuwe taalmaatjes. Caroline: “Taalmaatje worden levert je zelf ook een hoop op. Zo zijn er al diverse vriendschappen ontstaan en leer je ook veel over andere culturen.”. Lijkt het je interessant om taalmaatje te worden, of wil je er meer over weten? Neem dan contact op met Welzijn Rijswijk, via 070 – 757 92 20 of taalmaatjes@welzijn-rijswijk.nl. Jouw hulp is hard nodig!