Samen actief tegen dementie

We zijn zelf het medicijn

Wist u dat u zelf iets kan doen om de kans op dementie te verkleinen? Veel mensen weten dit niet. En dat willen we veranderen. Want hoe meer mensen goed voor hun hersenen zorgen, hoe meer mensen gezond en gelukkig oud kunnen worden!

Wie de kans op veel ernstige chronische ziekten wil verkleinen kan daar het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen. Niet alleen vijftigers, zestigers en zeventigers die gezond gaan leven kunnen de kans op deze aandoeningen flink omlaag brengen. En ook mensen die al een (chronische) aandoening hebben, bijvoorbeeld dementie, hebben baat bij een gezonde leefstijl. Het verloop van de aandoening kan worden vertraagd door een gezond beweeg- en eetpatroon. De boodschap is: Wacht niet, begin er gewoon mee.

We vinden het erg belangrijk dat mensen er zich van bewust worden dat een gezonde leefstijl de kans op dementie kan verkleinen. Op dit moment wonen er zo’n 10.000 mensen met dementie in onze regio en de verwachting is dat dat aantal de komende 30 jaar verdubbelt.

Welzijn Rijswijk ondersteunt de landelijke campagne

Wij ondersteunen de landelijke campagne ‘We zijn zelf het medicijn’. Door de informeren én het organiseren van activiteiten voor Rijswijkers. Dit doen wij niet alleen, maar samen met onze netwerkpartners. Je leest er alles over op deze themapagina. Heeft u vragen naar aanleiding van dit ontwerp? Neem dan contact met ons op via 070 – 757 9 200 of info@welzijn-rijswijk.nl

Drie leefstijladviezen

Je kunt zelf een belangrijke rol spelen om je hersenen gezond te houden. Daarmee verklein je de kans op dementie en vergroot je bovendien je gehele gezondheid. Maastrichtse wetenschappers ontdekten dat drie leefstijladviezen centraal staan:

  • Blijf nieuwsgierig (heb een doel: een hobby, iets leren, een eigen tuintje)
  • Eet gezond (veel groente en fruit, olijfolie, rook niet)
  • Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig).

Blijf nieuwsgierig

Bibliotheek aan de Vliet geeft elke maand een tip voor een leuk of interessant boek. Deze maand gaat het om ‘Uit het leven van een hond’ van Sander Kollaard.

Wanneer de lente komt en als ik dan al dood ben

Zullen de bloemen net zo bloeien en de bomen…

Dit gedicht vormt de boodschap van zijn roman. Wat doen we er eigenlijk toe als individu? Het is niet erg dat mensen sterven. Leef het leven ten volle.

Het verhaal beslaat een dag uit het leven van Henk van Doorn, een alleenstaande IC-verpleegkundige van 56 jaar oud. Het is een doodgewone zaterdag. Henk wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Dan blijkt dat Schurk, de hond van Henk ziek is en binnen niet al te lange tijd zal sterven. Dit gegeven is de reden voor het baasje om de eindigheid en schoonheid van het leven onder ogen te komen.

Schrijver Sander Kollaard won de Libris Literatuurprijs 2020 voor zijn roman Uit het leven van een hond.

Eet meer groente en fruit. Eet bij elke maaltijd fruit en groente en neem dit ook als tussendoortje. Worteltjes, selderij, bananen en appels zijn lekkere en praktische tussendoortjes. Een fruitsalade is een smakelijke manier om allerlei soorten gezond fruit te eten.Jou Inhoud Komt Hier

Eet meer groente en fruit. Eet bij elke maaltijd fruit en groente en neem dit ook als tussendoortje. Worteltjes, selderij, bananen en appels zijn lekkere en praktische tussendoortjes. Een fruitsalade is een smakelijke manier om allerlei soorten gezond fruit te eten.

Vervang zoete ontbijtgranen door pap en voeg hier blauwe bessen of ander fruit aan toe.

Eet noten. Probeer amandelen, cashewnoten, pistachenoten en walnoten. Neem natuurlijke pindakaas. Noten kunnen bij elke maaltijd worden gegeten en vormen ook een heerlijk tussendoortje als je van huis bent. Maar overdrijf het niet, want noten kunnen veel calorieën bevatten. Het advies is om elke dag een klein handje ongezouten noten te eten.

Gebruik olijfolie als gezond alternatief voor roomboter of margarine. Druppel ook wat olijfolie op groente en brood. Maak zelf een dressing voor de salade met een beetje olijfolie of balsamico azijn en fijngestampte knoflook. Voeg eventueel een beetje citroensap toe. Olijfolie, knoflook, prei en uien vormen een gezond alternatief voor kant-en-klare pastasauzen.

Eet minstens twee keer per week vette vis. Zalm, forel en tonijn zijn een gezonde keuze. Vis grillen, in de oven bereiden of stomen is niet alleen gezond, maar kost ook maar weinig tijd en inspanning. Als je wat minder te besteden hebt, kun je ook visconserven kiezen, zoals sardines, tonijn of makreel. Beleg hiermee een snee volkorenbrood en je hebt een gezond gerecht voor de lunch of avondmaaltijd.

Ga voor minder vet. Eet minder volvette zuivelproducten. Kies liever magere melk, yoghurt en kaas. Probeer ingevroren yoghurt of naturel yoghurt als gezond alternatief voor roomijs. Maak de yoghurt wat zoeter door wat fruit toe te voegen.

Eet gezond

Het lijkt erop dat onze eetgewoonten een rol spelen in de bescherming tegen dementie. Het mediterrane dieet zou een belangrijke positie innemen als dieet dat beschermend werkt. Het mediterrane dieet bestaat uit veel vette vis, groenten, peulvruchten (bonen), fruit, granen en olijfolie en slechts kleine hoeveelheden zuivelproducten, vlees en roomboter of margarine.

Zodra de coronamaatregelen het toestaan, nodigen we u graag uit om te komen eten bij onze Wereldkeuken.

De MijnBreincoach App

De MijnBreincoach app helpt je bij het nemen van kleine en haalbare stappen naar gezonde(re) hersenen. De MijnBreincoach app is onderdeel van de campagne Wezijnzelfhetmedicijn.nl van het Alzheimer Centrum Limburg.