Samen met de bewoners gaven wethouder Gijs van Malsen, Rob van den Broeke van Rijswijk Wonen, Martijn Verbeek van Florence en Annette Gieszen van Welzijn Rijswijk op donderdag 18 januari het startsein. Met Wonen met een plus kunnen oudere bewoners zo lang mogelijk zelfstandig wonen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Een fijn en veilige woonomgeving voor ouderen
Wonen met een plus is een concept van Rijswijk Wonen, Welzijn Rijswijk en zorgorganisatie Florence en gemeente Rijswijk. Inmiddels zijn er in Rijswijk 3 Wonen met een plus-flats: aan de Martin Luther Kinglaan, Henri Dunantlaan en Wethouder Brederodelaan. In deze 3 flats is het voor oudere Rijswijkers mogelijk om langer fijn en veilig thuis te blijven wonen. Ook wanneer ze wat ouder worden en zorg nodig hebben. “Belangrijk,” benadrukt Rob van den Broeke, directeur van Rijswijk Wonen: “We worden allemaal steeds ouder. Wij zien het als onze taak om het voor ouderen gemakkelijker te maken om goed te blijven wonen. Met goede zorg als het nodig is en in een gezellige omgeving.”

In elke wooncomplex een ontmoetingsruimte voor ontmoeten en ontspannen
In deze algemene ontmoetingsruimten kunnen bewoners zelf activiteiten organiseren. Bijvoorbeeld koffieochtenden en spelletjesmiddagen. Zo ontstaan er mooie ontmoetingen en leren bewoners elkaar kennen en voelen zij zich minder eenzaam. Gijs van Malsen, wethouder Volkshuisvesting van de gemeente Rijswijk was ook aanwezig en onthulde één van de ‘Wonen met een plus’-borden boven de ingang van de flat: “Rijswijkers worden een dagje ouder en het woningaanbod in Rijswijk moet daarom mee veranderen. Wonen met een plus biedt mensen een vertrouwd thuis waar men zo lang mogelijk betaalbaar kan wonen met een helpende hand in de buurt wanneer die nodig is.”

Het Flatteam speelt een belangrijke rol in een Wonen met een plus-flat
Het Flatteam bestaat uit flatcoach Anita van Welzijn Rijswijk, wijkverpleegkundige Annelies van Florence en wijkconsulent Ramon van Rijswijk Wonen. Zij spelen een belangrijke rol. Samen zorgen zij ervoor dat bewoners fijn kunnen wonen in de flat. Ze bevorderen de onderlinge sociale contacten en ondersteunen de bewoners bij het regelen van zorg. Anita vertelt: “Als flatteam zijn wij het vaste gezicht in de flat, ieder vanuit de eigen organisatie. We hebben korte lijntjes en kennen samen de hele flat. En als we er als flatteam niet gelijk uitkomen kunnen we altijd bij de drie eigen organisaties terecht. Zo kunnen we eigenlijk elke vraag of ieder signaal oppakken.”

Wonen met een plus, speciaal voor 65-plussers
Wonen met een plus is er speciaal voor mensen van 65 jaar en ouder. Deze woningen in de Wonen met een plus-flats vallen onder de sociale huur en worden verhuurd via Woonnet Haaglanden.

Meer Wonen met een plus-flats om ouderen fijn en veilig thuis te laten wonen
In de toekomst zijn er meer Wonen met een plus-flats nodig. Er zijn steeds meer ouderen die zorg nodig hebben, die niet in een verzorgingshuis willen of mogen. Rijswijk Wonen werkt samen met de gemeente, collega-corporatie Vidomes, Welzijn Rijswijk en zorgpartijen aan de ontwikkeling van Wonen met een plus in andere wijken van Rijswijk. De ambitie is om verspreid door Rijswijk meerdere Wonen met een plus-flats te hebben.